Programma

Het programma

Het Zandkastelenprogramma® is ontwikkeld voor kinderen met gescheiden ouders. Dit programma onderscheidt zich van het overige aanbod voor scheidingskinderen in Nederland.

Ten eerste omdat dit programma preventief is, het kan worden ingezet aan het begin van de scheidingsperiode. Ten tweede omdat dit een kortdurend programma is. Het duurt slechts één dagdeel.

In een scheidingsperiode, gevuld met onzekerheden, draagt Het Zandkastelenprogramma® voor kinderen én hun ouders bij aan het voorkomen / verminderen van problemen voortvloeiend uit de scheiding en aan het op gang brengen van de verwerking van de scheiding.

Verschillende leeftijdscategorieën
In een op de verschillende leeftijdscategorieën afgestemd dagdeel ondersteunt Het Zandkastelenprogramma® kinderen van 6 tot 18 jaar om met de scheidingsperiode om te gaan. De ouders zullen schriftelijke en mondelinge informatie ontvangen voorafgaand aan het programma. Zo krijgen zij onder andere informatie over hoe zij hun kinderen kunnen begeleiden in de scheidingsperiode.

Kinderen van verschillende leeftijden vragen om een andere benadering en willen ook andere thema’s behandelen. Daarnaast vragen de diverse leeftijdscategorieën om verschillende werkvormen en een andere benadering van de Zandkastelencoach®.

Gedurende het laatste half uur van Het Zandkastelenprogramma® schuiven de ouders aan en wordt het programma afgesloten met een presentatie van de kinderen aan de ouders.

Het is fijn als een kind iemand kan vinden met wie het kan praten en kan delen wat hij vindt en voelt. Bij Het Zandkastelenprogramma® hoeft het kind niet ‘mee te praten’ met vader of moeder, hoeft het kind zich niet onbegrepen te voelen door klasgenootjes, maar kunnen dezelfde gedachten, gevoelens en ervaringen onderling worden gedeeld tussen kinderen in dezelfde situatie. Zo herkennen de kinderen zich in elkaars situaties en voelen ze de erkenning.

Wat er in ieder geval aan bod zal komen tijdens Het Zandkastelenprogramma®:

  • Een scheiding is nooit de schuld van het kind;
  • De ouders blijven altijd de vader en de moeder van het kind, waar ze ook wonen en hoe vaak het kind ze ook ziet;
  • Iedereen maakt fouten;
  • Ouders blijven van hun kinderen houden;
  • Ouders komen niet meer bij elkaar.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.